Ing. Jan Duin Makelaardij, voor aankoop- en verkoopbemiddeling op Texel

Telefoon: 0222 - 313 888 | E-mail: info@janduinmakelaardij.nl

Energielabel voor woningen: wat verandert er vanaf 1 januari 2015?

Eigenwoningbezitters die op 1 januari 2015 nog geen energielabel voor hun woning hebben, ontvangen van het ministerie van BZK een voorlopig energielabel. Dit is een afspraak uit het Energieakkoord voor duurzame groei van 2013. Een voorlopig energielabel is een inschatting van het definitieve energielabel, en volstaat niet op het moment van overdracht. Misschien zijn er inmiddels energiebesparende maatregelen getroffen, zoals vloerisolatie of een HR-ketel. De woningeigenaar kan het voorlopige energielabel zelf op www.energielabelvoorwoningen.nl omzetten in een definitief energielabel dat wel volstaat bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning.

De eigenaar past daarvoor maximaal 10 kenmerken van de woning aan en levert voor de wijzigingen digitaal bewijsmateriaal aan. Een erkend deskundige controleert de gegevens vervolgens op afstand en hoeft dus niet meer aan huis te komen. De erkend deskundige bepaalt zelf de prijs, maar de verwachting is dat het nieuwe definitieve energielabel enkele tientallen euro’s gaat kosten. Het energielabel is een letter, waarbij A de energiezuinigste en G de minst zuinige woningcategorie voorstelt.

Voordelen

Het energielabel wordt ook opgenomen in commerciële advertenties en op Funda. Kortom, het energielabel wordt in het nieuwe jaar een stuk zichtbaarder in Nederland. Een goede zichtbaarheid van het energielabel vergroot onze bewustwording over energiebesparing. De belangrijkste reden waarom Nederlanders investeren in energiebesparende maatregelen is kostenbesparing op de energierekening. Maar ook het wooncomfort neemt toe. Het hebben van een energielabel vergroot het bewustzijn over energieverbruik in woningen. Door waardestijging van de woning met een beter energielabel worden eigenaren naar verwachting geprikkeld om energiebesparende maatregelen te treffen. Daarbij is het zo dat een energiezuinigere woning een lagere energierekening met zich mee brengt. Bovendien geef het energielabel een eerste inzicht in welke energetische maatregelen een eigenaar kan overwegen.

Toezicht en handhaving

De plicht tot het overhandigen van een energielabel bij verkoop en verhuur bestaat al sinds 2008, maar wordt in de praktijk weinig nageleefd. Verkoper en koper van een woning komen vaak overeen om geen energielabel te overhandigen. Vanaf 1 januari 2015 heeft het ontbreken van een definitief energielabel voor de woningeigenaar die verkoopt of verhuurt mogelijk financiële gevolgen. De ILT gaat vanaf dat moment handhaven en de eigenaar riskeert een boete als hij/zij bij de verkoop of verhuur van de woning geen definitief energielabel overhandigt.

De ILT werkt met een interventieladder. In eerste instantie zal worden gekozen voor een last onder dwangsom, die vanaf 1 januari 2015 in werking treedt. Hierbij krijgt de woningeigenaar de kans alsnog een energielabel op te stellen. Blijft de eigenaar in gebreke, dan wordt een bestuurlijke boete opgelegd die kan oplopen tot maximaal 405 euro.

Hoewel de plicht tot het overhandigen van een definitief energielabel bij verkoop of verhuur van de woning altijd bij de verkoper ligt, zullen de partijen die in het verkoopproces betrokken zijn de eigenaar wijzen op zijn of haar wettelijke plicht. Op deze manier kan de registratie van het definitieve energielabel niet worden vergeten.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Contactgegevens

Ing. Jan Duin Makelaardij
Keesomlaan 51
1791 DB Den Burg
(Pontweg, afslag 8)

T. 0222 - 313 888
E. info@janduinmakelaardij.nl

Als lid aangesloten bij:

 VGP rgb